Burgerwindmolen co÷peratie Zuidenwind

 

Thema Energiebronnen
Leerniveau Onderbouw en Middenbouw  VMBO / HAVO / VWO
Vak Economie, Maatschappijleer, Techniek
Omvang 90 minuten

 

 

De opdracht

We nemen jouw klas mee naar de hoogste energieproducenten die er op dit moment bestaan: windmolens. Windmolens zijn de meest efficiënte manier van energieproductie in Nederland: het waait hier flink en zo levert een windmolen al gauw stroom voor 1200 huishoudens. Tijdens de excursie kun je in de schacht van de windmolen kijken en zal de molenaar je iets vertellen over de werking van de windmolen.

 

Daarnaast zal je meer te weten komen over de burgerwind coöperatie Zuidenwind, die deze windmolen gebouwd heeft. Dit is niet zomaar een windmolen, het is een burgerwindmolen. Dat wil zeggen dat de windmolen volledig voor en door burgers is gebouwd. Alle stroom en alle opbrengsten komen in handen van burgers, en dus niet van grote energiebedrijven. Met de opbrengsten investeren we in nieuwe duurzame projecten in de buurt, samen met de bewoners.

 

Omvang

Circa 1,5 uur.

 

Schoolvakken

  • Techniek en natuurwetenschappen
  • Maatschappijleer
  • Economie

 

Maximaal aantal deelnemers

30 scholieren.

 

Voorwaarden

De school dient vooraf lid te worden van Stichting Zuidenwind. Kosten lidmaatschap zijn eenmalig  EUR 50,-.

 

Niveaus

Alle leerjaren voortgezet onderwijs. Het verhaal zal ter plekke aangepast worden aan de leeftijd en het niveau van de scholieren.

 

Meer informatie

http://www.zuidenwind.org/?page_id=356

 


Locatie

Meer weten?

Wil je met jouw klas naar de burgerwindmolen in Neer? Neem dan voor een datum contact op met coöperatie Zuidenwind via info@zuidenwind.org