Campagne 'Upgraden'

 

Thema Energiegebruik & -verbruik
Leerniveau Klas 3 en 4  HAVO / VWO
Vak Aardrijkskunde, Burgerschapskunde, Maatschappijleer
Omvang 0 minuten

 

 

Campagne Upgraden

COS Limburg coördineert in de provincie Limburg de Campagne Upgraden. Upgraden is een programma waarbij jongeren actief aan de slag gaan en een actie, Upgrade, bedenken voorbereiden en uitvoeren. Een Upgrade zet anderen op een laagdrempelige en ludieke manier aan het denken over duurzaamheidsvraagstukken* gerelateerd aan energie. Leerlingen onderzoeken de school/ buurt/ gemeente op een aantal duurzaamheids aspecten en bepalen op basis hiervan wat voor Upgrade actie ze gaan uitvoeren. Kernwoorden bij een Upgrade zijn: positief, kort en krachtig en zichtbaar.

Publiciteit maakt onderdeel uit van het programma. Een aantal leerlingen vult dit in dmv fotografie en filmen. Niet iedere Upgrade is geschikt om met een volledige klas uit te voeren. Meerdere Upgrades door 1 klas, waarbij er een competitie element wordt ingebouwd is mogelijk. De zichtbaarheid van de Upgraders wordt vergroot door gebruik van het Upgrade logo, oa op t-shirts.

* ook duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan thema’s zoals water en/ of voedsel zijn zeer geschikt om een Upgrade actie rondom uit te voeren. 

 

Omvang (tijdsduur)

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Introductie en onderzoek van de school/ buurt/ gemeente;
  • Klassikale presentatie van de bevindingen van het onderzoek en bepalen op welk onderwerp de Upgrade zich gaat richten;
  • Bedenken & voorbereiden van de Upgrade door de leerlingen;
  • Uitvoeren van de Upgrade;
  • Maken filmpje van de Upgrade.

 

Bovenstaande kan plaatsvinden in 1 lesdag, of uitgesmeerd over een langere periode. Ook weken waarin er geen lesprogramma is, maar leerlingen wel op school dienen te zijn, zijn geschikt om bovenstaande in uit te voeren.  

 

Maximaal aantal deelnemers

1 klas kan 1 of meerdere Upgrades uitvoeren. Een ideaal aantal voor 1 Upgrade is 10 personen, maar een volledige klas kan ook. Ook meerdere klassen van 1 leerjaar kunnen deelnemen. Geschikt voor klas 3 havo of VWO en hoger.

 

Voorwaarden

Met een of meerdere docenten wordt het programma voorbesproken. Deze zijn ook betrokken bij de uitvoering van het programma. In overleg worden afspraken gemaakt over op de opzet van het programma en de aanwezigheid van een medewerker van COS Limburg. Op basis hiervan wordt de prijs vastgesteld.

 


Meer weten?

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van COS Limburg.

Contactpersoon is Jasper Wichers, 0475-315055 of j.wichers@coslimburg.nl