Telefoon oplader

 

Thema Energiegebruik & -verbruik
Leerniveau Klas 3 en 4  
Vak NaSk
Omvang 50 minuten
kerndoelen Mens en Natuur: 29, 32, 33

 

 

Introductie

 

Tegenwoordig heeft elke leerling wel een mobiele telefoon of een mp3-speler bij zich. Doordat ze hier vaak de hele dag op bezig zijn komt het regelmatig voor dat de batterij leeg is. Dat gebeurt dan op een moment dat het niet uit komt. In deze situatie is het handig als je je telefoon of mp3-speler toch kunt opladen. Maar de stekker van de oplader moet in een stopcontact. Onderweg zijn deze er vaak niet: bijvoorbeeld als je op de fiets zit. Dan is een draagbare oplader ideaal. Deze zijn al wel te koop maar het is veel leuker om er zelf één te maken.

 

Practicum

 

Tijdens dit practicum gaan de leerlingen een oplaadbare telefoonoplader maken. De leerlingen kunnen in tweetallen werken, maar ook individueel. Dan kan elke leerlingen voor zichzelf een eigen oplader maken, want anders zouden ze de gemaakte oplader moeten delen. Op het practicumblad staat de beschrijving van de opdracht.

 

Verwerking

 

Het is voor de leerlingen het leukst om ieder voor zich een eigen oplader te maken. Deze kunnen ze mee naar huis nemen en ook echt gebruiken. Er zijn verder geen vragen bij deze opdracht. De leerlingen volgen gewoon de stappen op het werkblad.