Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg

 

Thema Waterveiligheid & Bescherming
Leerniveau Klas 3  HAVO / VWO
Vak Aardrijkskunde, Biologie
Omvang 140 minuten
Kerndoelen Mens & Natuur 29, 30, 31
Kerndoelen Mens & Maatschappij 36, 38, 42
Periode Voorjaar, zomer & herfst

 

 

‘Niet zwemmen i.v.m. blauwalg’

We zien deze borden steeds vaker. Maar wat is blauwalg nou eigenlijk? En waarom mogen we er niet zwemmen? Wie bepaalt dat? In deze praktische les ontdekken leerlingen de antwoorden op deze vragen.

 

Introductie: wat is blauwalg?

In een tijdsbestek van ongeveer 20 minuten maken de leerlingen kennis met de blauwalg. In de lesbrief is stap voor stap omschreven hoe de docent het onderwerp op levendige wijze in de klas kan introduceren. De introductie van de blauwalg vergt wel enige voorbereiding van de docent. Neem mee de les in; een vieze sok, doorzichtige fles/bak/aquarium met (blauw)algen uit een poel/sloot/vijver en een plant.

 

Waarom mogen we niet zwemmen als er blauwalg is?

Na de introductie duiken de leerlingen in het onderwerp en gaan op zoek naar antwoorden. Dit kan op twee manieren: zoeken op internet of antwoorden achterhalen middels een speeddate met een waterexpert. De lesbrief geeft praktische handvatten bij de voorbereiding van beide manieren. Gaat je voorkeur uit naar de speeddate? Neem dan contact op met het waterschap in jouw omgeving. Op de pagina 'Over ons' zie je een kaartje met een overzicht van o.a. de deelnemende waterschappen.

 

Verwerking

Tot slot schrijven de leerlingen ieder voor zich een kort verslag over wat ze geleerd hebben over blauwalg. In het verslag geven ze in ieder geval antwoord op de hoofdvraag waarom er niet gezwommen mag worden als er blauwalg geconstateerd is. 

 

 


Speeddate regelen?

Op de pagina 'Over ons' zie je een kaartje met een overzicht van deelnemende waterschappen.