Leven in een delta

 

Thema Waterveiligheid & Bescherming
Leerniveau Klas 1 & 2  
Vak Aardrijkskunde
Omvang 60 minuten

 

 

Leven in een delta

Dat we in onze delta kunnen wonen, is niet vanzelfsprekend. Het vergt nog steeds voortdurende inspanning om te zorgen dat we veilig zijn én blijven. Want een watersnoodramp willen we nooit meer. Over toen en nu ontwikkelden we een gastles voor onderbouw van het voortgezet onderwijs.

 

Veilig in de toekomst

Sinds de aanleg van de Deltawerken is Nederland de best beveiligde delta ter wereld. Maar het werk aan de veiligheid is nooit af. In januari 2012 merkten we maar weer, hoe kwetsbaar we zijn. Hoe zorgen we ervoor dat we nu en in de toekomst veilig blijven tegen hoog water? Daarover gaat de gastles ‘Leven in een delta; watersnoodramp - nooit meer!’.

 

Kwelwaterproef

De gastles duurt ongeveer een uur en bestaat uit een lesbrief, presentatie, vragen en proeven in de klas. Zo laten we onder andere middels de kwelwaterproef zien wat kwelwater is. Ook in 1953 kwam het kwelwater onder de dijken door. De dijken bezweken doordat het water er onderdoor liep.

 

Gastles

In een gastles behandelen wij het thema Water en Veiligheid, waarbij we niet alleen teruggaan naar 1953, maar ook kijken naar 1998, 2012 en de toekomst. Hoe kunnen wij veilig blijven wonen, werken en recreëren?

 

 


Gastles?

Wil je met jouw klas aan de slag met deze lesbrief? Dat kan in heel Nederland! Maar bevindt jouw school zich in het stroomgebied van Hunze en Aas? Dan kun je deze lesbrief combineren met een echte gastles van een medewerker van Waterschap. Neem contact op!

 

www.hunzeenaas.nl | 0598 - 69 38 71