Loozensche Linie

 

Thema Waterveiligheid & Bescherming
Leerniveau Onderbouw en Middenbouw  VMBO / HAVO / VWO
Vak Aardrijkskunde, Biologie
Omvang 500 minuten
Extra vakken Techniek

 

 

Loozensche Linie

De Loozensche linie was een verdedigingswerk uit de tijd van napoleon, bedoeld om de Bataafse Republiek te beschermen. De linie ligt tussen Hardenberg en Gramsbergen, voornamelijk in het winterbed van de Overijsselse vecht, bij het buurtschap Loozen, waar de linie zijn naam aan dankt.

Van de linie zijn nog enkele herkenbare delen overgebleven, zoals een gedeelte van een bastion, waterstructuren bij een niet bewaard redoute en een overblijfsel van een voormalige meander.

 

De afgelopen jaren hebben de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg

plannen gemaakt om de linie toegankelijker te maken voor publiek. Het waterschap Velt en Vecht heeft de Vecht al aangepast aan het fort en tevens is in de directe omgeving van de Loozensche Linie in 2007 de landhoeve Zwieseborg geopend. Ook zijn er voetpaden en fietspaden aangelegd. Om de paden

met elkaar te verbinden moet de Vecht worden overgestoken door

middel van een zelf te bedienen pontje. Maar dat pontje functioneert die niet naar behoren.

 

De opdracht

Ontwerp een nieuw pontje, die voldoet aan de eisen van

het waterschap Velt en Vecht. Zo moet het pontje zelf te bedienen zijn, in alle seizoenen te gebruiken en hufterproof zijn. Het waterschap wil bij een goed ontwerp meerdere pontjes gaan aanleggen in de Vecht.

De opdrachtgever is het waterschap Vecht en Velt.

 

Afronding

In je eindvoorstel kom je met een ontwerp voor een pontje, waarbij je de bevindingen gebruikt van je deelonderzoeken. Je presenteert je voorstel aan de opdrachtgever door middel van een presentatie

waarin je je keuzes toelicht en een schaalmodel van jullie ontwerp van het pontje toont.

 


Locatie

Aan de slag?

Ben je geïnteresseerd en wil je graag met je klas aan de slag met het ontwerpen van een geschikt pontje voor over de Vecht? Neem dan contact op met Hermen Klomp van Waterschap Velt & Vecht | 0524 - 59 22 22 om de mogelijkheden te bespreken.