Ontwerp een duurzaam en veilig Lauwersoog

 

Thema Waterveiligheid & Bescherming
Leerniveau Onderbouw  VMBO / HAVO / VWO
Vak Aardrijkskunde, Biologie, Maatschappijleer
Omvang 700 minuten
Kerndoelen Mens & Natuur 29, 30, 31
Kerndoelen Mens & Maatschappij 38

 

 

Let op!

Deze opdracht was actueel in het najaar van 2012. Scholen kunnen ook in 2013 prima aan de slag met deze opdracht. Echter, de adviezen en aanbevelingen van de leerlingen zullen niet meer actief meegenomen kunnen worden, omdat het traject van het project PROloog inmiddels de fase van inspraak gepasseerd is.

 

Lauwersoog

Lauwersoog is vooral bekend als vertrekpunt voor tochtjes naar Schiermonnikoog. Het is een plaatsje rondom de dijk met aan de ene zijde de Waddenzee en aan de andere zijde het Lauwersmeer. Beide waterrijke gebieden zijn belangrijk voor de natuur.

 

Provincie en gemeenten willen Lauwersoog meer op kaart zetten, zodat mensen naar Lauwersoog gaan om Lauwersoog te bezoeken. En niet zozeer om het plaatsje alleen te gebruiken als vertrekhaven richting Schiermonnikoog. Om te bereiken dat mensen bewust naar het hoge noorden komen om Lauwersoog te bezoeken, zijn er allemaal ideeën verzonnen om Lauwersoog mooier te maken.

 

Probleem!

Er is alleen een belangrijk probleem. Zomaar willekeurig ergens dingen neerzetten (gebouwen, bosplatsoenen, etc) werkt niet in Lauwersoog. Dwars door het plaatsje loopt namelijk de zeedijk. Klimaatverandering doet de zeespiegel geleidelijk stijgen, waardoor de dijk steeds moet worden verhoogd. En als een dijk hoger wordt, wordt hij ook breder. De nieuwe aankleding van Lauwersoog moet duurzaam en goed doordacht zijn. Je wilt niet dat de aanpassingen na 10 jaar alweer moeten worden verwijderd omdat de dijk verhoogd en verbreed moet worden.

 

Onze vraag aan jullie...

De vraag aan jullie luidt dan ook: 'Hoe kunnen we het land beschermen tegen de zee zonder steeds de dijk te moeten verhogen? En wat betekent zo'n oplossing voor een duurzame aankleding van Lauwersoog?'

 

Extra info

 

 


Locatie

Aan de slag?

Wil je met jouw klas aan de slag met deze klus? Maar kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Of maatwerk? Neem dan contact op met Monique Pas (IVN).