Rioolwaterzuiveringen Waterschap Noorderzijlvest

 

Thema Watervoorziening & Gebruik
Leerniveau VMBO / HAVO / VWO
Vak Aardrijkskunde, Biologie
Omvang 120 minuten

 

 

Op excursie naar een rioolwaterzuivering

Wil je met je klas eens zien hoe het afvalwater uit het riool wordt schoongemaakt? Waterschap Noorderzijlvest organiseert voor scholen en andere groepen rondleidingen over rioolwaterzuiveringsinstallaties in haar beheergebied.

 

Rioolwaterzuiveringsinstallaties

Een rioolwaterzuiveringsinstallatie is een zuiveringsinstallatie waarin water, dat via het riool aangevoerd wordt, gezuiverd wordt tot een niveau waarna het op het oppervlaktewater geloosd mag worden. Afhankelijk van de rioolwaterzuiveringsinstallatie duurt een rondleiding één tot twee uur.

 

  • Rioolwaterzuiveringsinstallatie Eelde

Een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) - ook wel afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) genoemd - zuivert het afvalwater van huishoudens en bedrijven dat via het riool wordt aangevoerd.

In een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt het afvalwater uit riolen gezuiverd voordat het in het oppervlaktewater komt. Het inkomende vuile water - het influent - wordt in de installatie in een aantal stappen gezuiverd.

 

  • Rioolwaterzuiveringsinstallatie Garmerwolde

De rioolwaterzuiveringinstallatie (rwzi) Garmerwolde zuivert het afvalwater van huishoudens en industrie in de gemeenten Groningen, Ten Boer en Loppersum. Garmerwolde is de grootste rioolwaterzuivering van het Noorden. Per jaar wordt circa 27 miljoen m3 rioolwater gezuiverd en 7,5 miljoen kWh elektrische energie opgewekt. Het gezuiverde water - het zogenaamde effluent - wordt daarna geloosd op het Eemskanaal.

 

 

Let op: rondleidingen en excursies voor schoolgroepen kunnen alleen aangevraagd worden door docenten.

 

 


Locatie

Een rwzi bezoeken?

Neem dan contact op met Waterschap Noorderzijlvest | educatie@noorderzijlvest.nl