Waarom is de zee zout?

Kijkersvraag voor het Klokhuis

 

Thema Water & Leven
Leerniveau Klas 2 & 3  VMBO / HAVO / VWO
Vak Aardrijkskunde
Omvang 180 minuten
Kerndoelen Mens & Natuur 29, 31
Kerndoelen Mens & Maatschappij 38, 42

 

 

De zilte zee

Het is een feit; zeewater is zout. Maar...waarom is dat eigenlijk? Leerlingen gaan in deze opdracht op zoek naar het antwoord. Maar dat is nog niet alles! Als het antwoord gevonden is, schrijven ze een script voor een 'Klokhuisaflevering' waarin ze de kwestie uitleggen aan basisschoolleerlingen. Hiermee zijn leerlingen op een actieve en creatieve manier bezig met het verwerven en verwerken van kennis.

 

Introductie

De docent vraagt de leerlingen in de rol te kruipen van redacteur van ’t Klokhuis. Leerlingen schrijven een script voor een aflevering van 5 tot 10 minuten rondom de kijkersvraag: Waarom is de zee zout? Laat als voorbeeld een kijkersvraag-uitzending zien.

 

Verschillende niveaus

Deze opdracht is geschikt voor uitvoer op verschillende niveaus. Er is een handleiding beschikbaar voor HAVO/VWO en voor VMBO, waarin duidelijk de werkwijze omschreven staat. De opdracht voor VMBO vergt meer begeleiding van de docent. Op alle niveaus houden leerlingen rekening met de richtlijnen in de bijlage.

 

Verwerking

De verwerking van deze opdracht kan zeer uiteenlopend zijn. In ieder geval ligt er aan het eind van de opdracht een script. Aan de docent de keuze om de opdracht in meer of mindere mate uit te breiden. Bijvoorbeeld door het script door de leerlingen te laten vertalen in een heuse presentatie (aan elkaar of aan basisschoolleerlingen) of zelfs om te zetten in een echt filmpje.

 

 

 


Gastles organiseren?

Op de pagina 'Over ons' zie je een kaartje met een overzicht van deelnemende waterschappen. Zoek de samenwerking!