Waterrugzak De Wieden, St. Jansklooster

 

Thema Water & Leven
Leerniveau Klas 1 & 2  
Vak Biologie
Omvang 90 minuten
Kerndoelen Mens & Natuur 29, 30, 31

 

 

Waterrugzak

De waterrugzak is een onderzoek naar de flora en fauna in het water. Het onderzoek vindt plaats bij bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten. De kosten van deze activiteit zijn € 1,50 per leerling met een minimum van € 35,-. De activiteit kan worden uitgebreid met een vaartocht over de Wieden van ongeveer een uur, kosten € 50,- per boot van 24 personen.

 

Waterbeestjes vangen

De leerlingen krijgen een inleiding over De Wieden en instructie voor de opdracht. Elk groepje gaat naar een van de vlondertjes bij het bezoekerscentrum. Daar vangen zij waterdiertjes met een schepnet. Met behulp van de waterdieren-zoekkaart geven ze hun vangst de juiste naam.

 

Verwerking

De leerlingen krijgen een extra opdracht over een van de waterbeestjes die zij hebben gevangen. Op deze manier leren de kinderen goed observeren, een eenvoudige onderzoekje te doen of met hulpmiddelen om te gaan. Bovendien ontdekken zij hoe de verschillende waterdiertjes zijn aangepast aan het leven onder water.

 

Ten slotte worden alle vangsten en ervaringen met elkaar gedeeld en nabesproken door de medewerker van het bezoekerscentrum.

 

Lesmateriaal

De leerlingen krijgen ter plaatse de rugzak met materialen en opdrachten.

 

 


Locatie

Het veld in?

Wil je met jouw klas in De Wieden aan de slag met de Waterrugzak? Neem dan contact op met Marijke Wester (NMO) | 038 - 425 09 60.