Watervogels kijken

 

Thema Water & Leven
Leerniveau Onderbouw  VMBO / HAVO / VWO
Vak Biologie
Omvang 60 minuten
Kerndoelen Mens & Natuur 29, 30, 31

 

 

Biologie leeft

Hoe biologie gaat leven voor leerlingen? Door de natuur te beleven! In deze les neem je leerlingen mee naar buiten. De natuur in...of naar die waterpartij in de buurt van school. Leerlingen gaan zelf op zoektocht, in een poging watervogels te spotten én te determineren. De aangegeven tijdsindicatie voor deze opdracht is exclusief reistijd.

 

Veldwerk

Centraal binnen deze opdracht staat het veldwerk. Tijdens deze leeractiviteit ontdekken leerlingen in welke gebieden watervogels leven. Ze oefenen het veldwerk, beleven de natuur om hen heen en leren watervogels herkennen. Tijdens het veldwerk gaan leerlingen op zoek naar verschillende watervogels en proberen deze te determineren. In een tabel noteren ze welke vogels ze gezien hebben, in welke omgeving en hoeveel individuen van iedere soort. In het lesmateriaal staat de werkwijze duidelijk omschreven.

 

Verwerking

Terug in de klas maken leerlingen in de klas een poster waarop de watervogels die ze gespot hebben een plekje krijgen. Hierbij moeten ze per soort enkele kenmerken opzoeken en deze in de poster verwerken. De posters worden in de klas opgehangen en de docent organiseert een verkiezing om te bepalen wie de mooiste poster gemaakt heeft.