Cryptocurrency staat voor cryptographic currency. Oftewel: versleuteld geld. Wanneer je een auto koopt betaal je met euro’s of dollars. Op internet is er een ontwikkeling gaande om de nadelen van traditioneel geld op te heffen. Cryptocurrency is eigenlijk gewoon internetgeld. Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van bitcoin. Bitcoin is de allereerste cryptovaluta, ontworpen als een peer-to-peer betaalsysteem dat volledig decentraal moet kunnen functioneren. Je kan bitcoin het beste zien als een digitale vorm van cash geld: een manier van waarde uitwisseling rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij bij betrokken is.

Cryptomunten

Cryptomunten zijn gebaseerd op cryptografie, een communicatievorm vanuit de tweede wereldoorlog. Cryptografie is het converteren van een boodschap naar een (onkraakbare) code. Hierdoor zijn aankopen beveiligd en is het niet zichtbaar van wie een betaling komt of aan wie je hem doet. Bitcoin is de meest gebruikte cryptomunt. Cryptomunten kopen kan ook heel gemakkelijk. Je kan live koersen volgen van populaire cryptomunten die je onder andere kan kopen met euro’s, bijvoorbeeld bij Bitvavo. Alle koersen zijn hier up-to-date. Verschillende Bitvavo ervaringen zijn dat het, het grootste platform is, er geen lage handelskosten zijn, een groot aanbod van crypto, een superveilig platform en wereldwijd beschikbaar is. Bitvavo is opgericht door twee jonge ondernemers die van mening waren dat zowel het kopen als verkopen van cryptomunten veel te ingewikkeld was voor beginnende beleggers. Dit terwijl in 2009 de cryptocurrencies zo extreem veel groeide. Dit eenvoudige platform kwam in 2017 op de markt, waarbij het platform zich richt op zowel beginnende als ervaren traders, dat het niet alleen een broker maar ook een exchange is geworden en je er honderden cryptocurrencies kan kopen, verkopen of verhandelen.

Prijzen van crypto

De prijzen in cryptoland verschillen enorm. Er is geen instantie die de prijs bepaalt, dit doen de gebruikers zelf. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de populariteit van een bepaalde munt. In de meeste gevallen wordt er gesproken over een prijs in dollars. Het is niet ongebruikelijk voor een cryptomunt om in een korte tijd flink te stijgen. De forse prijsstijgingen kunnen gebeuren, omdat de marktkapitalisatie van de meeste cryptomunten erg groot is. Het is goed om je op verschillende cryptomunten te focussen, want jij als gebruikers kunt zelf bepalen of je een munt aankoopt tegen de aangeboden prijs, of dat je even wacht met kopen tot de prijs weer iets is gezakt. Het verstandigste is, om de crypto tegen de zo laagst mogelijke prijs te kopen.