Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. bovendien zijn er verschillende eisen opgelegd, die je ook na dient te kopen bij het kopen van een huis. Naast te kijken naar een huis, dien je eerst voor jezelf een indicatie te hebben over de hypotheek die je kunt krijgen, om uiteindelijk een hypotheekrente vast te kunnen stellen. In dit blog gaan we kijken naar de bijkomende zaken van het vaststellen van een hypotheek en vertellen we je waar je nu echt goed op moet letten!

Juiste tijd om een huis te kopen?

Het is een onrustige tijd, er is namelijk erg veel onzekerheid over de stand van zaken de aankomende maanden. Door de corona crisis zijn er vele mensen die hun baan verloren zijn, waardoor ze niet beschikken over een juist inkomen om een hypotheek af te sluiten of aan de betalingsregeling te voldoen. 

Echter biedt deze crisis ook vele kansen. De rentepercentages voor de hypotheek lagen over het algemeen namelijk erg laag, terwijl deze nu weer langzamerhand zullen stijgen. Het zou dus voordelig uit kunnen komen wanneer je een hypotheekrente voor een langere tijd vaststelt, zodat je altijd over een blijvende lage rente beschikt!

Hypotheek berekenen

Voordat je gaat kijken naar hypotheekrente en verschillende huizen, is het goed om te weten wat je maximale hypotheek zou kunnen zijn. Je kunt zelf de maximale hypotheek berekenen. Door je leeftijd en bruto inkomen in te vullen, kun je al enigszins een indicatie krijgen van de hypotheek die je zou kunnen lenen. Het maximale bedrag hangt af van een aantal zaken, zoals je leeftijd en of je over een partner beschikt. Wanneer je samen gaat wonen met je partner, kun je direct meer lenen. 

Je kunt ook de maximale hypotheekrente vergelijken met een specialist, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Wanneer je dit voor jezelf hebt vast kunne stellen, kun je opzoek naar een geschikt huis die onder deze voorwaarden valt!

Het vergelijken van hypotheekrente

Naast het bedrag wat je maximaal kunt krijgen voor je hypotheek, dien je ook rekening te houden met de rente die je terug zou moeten betalen bij de aflossing van de hypotheek. Hypotheekrente kan erg verschillen, waardoor het verstandig is om hypotheekrente goed te vergelijken. Wat zijn de voor- en nadelen van het vaststellen van een rentepercentage voor een langere termijn? Wanneer je jezelf hier in gaat verdiepen, zul je beschikken over de juiste informatie om gericht te gaan zoeken naar een koophuis!