Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Er moeten bepaalde keuzes gemaakt worden en er moeten dingen worden uitgezocht. Het kan voor de nabestaanden een moeilijk proces zijn, vanwege de vele emoties die erbij komen kijken. Maar een uitvaart regelen kan ook een erg mooi en verbindend proces zijn. Het brengt mensen dichter bij elkaar: iedereen deelt hetzelfde verdriet en de liefde die ze voelen voor de overledene. De volgende tips kunnen helpen bij het goed regelen van een uitvaart.

Werk samen met de juiste uitvaartverzorger

Een uitvaart regelen kunt u zelf doen, maar u kunt ook een professionele uitvaartverzorger in de arm nemen. Het voordeel hiervan is dat een uitvaartverzorger precies weet wat er moet gebeuren bij het regelen van een mooie uitvaart. Het is immers zijn/haar beroep. De juiste uitvaartverzorger is niet alleen goed in het regelen, maar bezit ook over een goed inlevingsvermogen. Degene kan zich verplaatsen in de rol van de nabestaanden en zo ook een luisterend oor bieden en als steunpilaar fungeren als dat nodig is. Dit kan erg fijn zijn voor de nabestaanden, omdat het regelen van een uitvaart soms wel even teveel kan zijn.

Houd rekening met de eventuele wensen van de overledene

Afhankelijk van de wensen van de overleden dierbare, is het belangrijk om een passend afscheid te organiseren. De uitvaart is immers het moment dat de nabestaanden, met elkaar, stil staan bij de rol die de overledene in het leven heeft gehad. Ga met elkaar zitten en haal samen mooie herinneringen op die u heeft van uw dierbare. Dit is niet alleen erg mooi en verbindend om te doen, het kan ook de nodige inspiratie opwekken voor het thema van de uitvaart. Hoe gaat de uitvaart eruit zien? Past het bij wie de overledene was als persoon? Begraven of cremeren? Heeft de overledene een document achter gelaten met zijn/haar uitvaart wensen? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden om de dierbare op een zo goed en passend mogelijke manier te eren en te herdenken.

U staat er niet alleen voor

Een goede taakverdeling kan goed helpen bij het regelen van een uitvaart. Ook al voelt het soms alsof u er alleen voor staat, bijvoorbeeld als uw partner is komen te overlijden, is het belangrijk om te weten dat u het niet alleen hoeft te doen. Wees niet bang om hulp te vragen aan uw naasten. In moeilijke tijden als deze staan mensen graag voor hun naasten klaar, en dat zal voor u niet anders zijn. Geef duidelijk aan wanneer het even teveel voor u wordt, zodat u anderen de kans geeft om u te ontzorgen en zo hun steentje bij te dragen. Dit geld ook als u met een uitvaartverzorger samenwerkt. Deze persoon is er juist voor om u zoveel mogelijk te ontzorgen, maak hier dan ook zeker gebruik van.U staat er niet alleen voor. Een mooie, betekenisvolle uitvaart regelen doe je samen.