Op vakantie gaan is voor velen van ons al weer een tijdje geleden. Mijn ouders kwamen laatst naar me toe, en zeiden “We gaan op vakantie met z’n tweetjes!” Ik keek ze aan en dacht dat ze een grapje maakten, maar ze waren serieus. Ik trok een wenkbrauw op, en toen legden ze uit dat ze op vakantie gingen in eigen land, compleet veilig, met een last minute vakantie Nederland. Ik zuchtte opgelucht, en wenste ze veel plezier. Toen begon ik te denken; wil ik dat niet ook? En, als ik op vakantie zou gaan in eigen land, over een paar maanden misschien, waar wil ik dan allemaal heen?

Groene vingers

Allereerst moeten we het natuurlijk hebben over onze mooie natuur. Ik en mijn vriendin zijn beiden ontzettende natuurliefhebbers, en we hadden nog een verrassend moeilijke keuze voor onze neus met al het moois dat Nederland te bieden heeft. Je hebt de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant, een prachtig mooi park vol zandvlakten en heide, wat constant veranderd door de harde wind. Dan is er natuurlijk het heuvellandschap in Limburg en wie wil er nu niet naartoe: de zee. Of je nu naar Noord-Holland gaat voor een toeristenplek, of naar Zeeuws-Vlaanderen, de zee lacht je toe in Nederland, en aan zee heb je gegarandeerd een fantastische vakantie.

Stedentripje

Dan zijn er natuurlijk nog de mensen die juist weg willen van de natuur, en lekker de stad in. Voor jullie heb ik meer goed nieuws, goed nieuws dat jullie vast al weten: ook de Nederlandse steden zijn fantastisch voor een vakantie. De eerste optie is natuurlijk Amsterdam; met haar vele ongewone winkels en restaurants en leuke hotels is Amsterdam een toffe optie. Maar vergeet echter niet minder bekende maar (volgens mij) even toffe opties als Utrecht en Den Haag. Het gaafste aan eigenlijk alle Nederlandse steden is dat er een ontzettend rijke geschiedenis huist in elk gebouw en elke straat. Als je van geschiedenis houdt, is er in elke stad wel een tour of museum te vinden wat je meeneemt in een deel van onze geschiedenis. Mijn persoonlijke aanrader is de Amsterdam Dungeon, voor zij die van de gruwelijke kant van geschiedenis houden. Fantastisch.

Of je nu dus naar de duinen of het strand vlucht volgende zomer, of juist lekker een stad in duikt en vooral wegblijft van moeder natuur, een vakantie in Nederland klinkt lang zo slecht nog niet.