Canada, ook wel ‘The Great White North’ genoemd, staat bekend als multicultureel land, met veel immigranten die het nu hun thuis noemen. Als je een langere tijd in Canada leeft, zul je zonder dat je het merkt het een en ander overnemen van de locals. Deze gewoonten zul je ongetwijfeld overnemen!

Koffie cultuur

Canadezen houden van hun koffie. In het speciaal, de koffie to go. Het is voor Canadezen niet gebruikelijk te zitten en rustig de tijd te nemen om te genieten van een bakkie, zoals in veel Europese steden het geval is. In plaats daarvan drinken ze hun koffie onderweg naar werk. Ook de ‘double double’ zal je veel horen, voor een koffie met extra melk.

Sorry

Als je een langere poos in het land verblijft, zal je opvallen dat er om de kleinste dingen sorry wordt gezegd. Canadezen staan bekend om hun beleefdheid. En in het specifiek: hun verontschuldigingen. In Nederland zouden we denken, je kan ook te veel sorry zeggen. Even opletten dus!

Rechts aanhouden

Ook al zullen Canadezen je er niet op wijzen als je het verkeerd doet, men houdt zich echt strikt aan het rechts lopen op straat. Zelf in de drukste winkelstraten! Het is een gewoonte die je eenvoudig oppakt.

Kraft Dinner (KD)

Het lievelingsgerecht van Canada? Kraft Dinner’s (KD) voorverpakte macaroni met kaas. Het is het onofficiële nationale gerecht van het land. Canadezen zijn gek op dit kleffe kaasgerechtje, eenvoudig uit pak. Iedere week worden er zeven miljoen dozen verkocht!

Wonen in de kelder

Veel Australiërs en Britten zijn verhuisd naar Canada. Voor hen is het onvoorstelbaar om in een kelder te wonen. Dit klinkt als een ondergrondse gevangenis. Maar in Canada is het helemaal niet zo vreemd. Veel huiseigenaren verhuren hun kelder om zo een extra zakcentje te verdienen. Vaak zijn kelders ook maar half onder de grond en voorzien van dag licht. Dus lang zo erg niet.

Drankverbod

In veel Europese steden is het niet verboden om in de publieke ruimte alcohol te nuttigen. Vaak wordt het gedoogd zolang je geen overlast verzorgt. But guess what? Niet in Canada! In Canada is het zelfs illegaal een blikje bier in het openbaar bij je te dragen.

Ijshockey

In Nederland hebben we voetbal, in Amerika baseball, maar in Canada is dé nationale sport ijshockey. Let op: de Canadezen noemen het gewoon ‘hockey’. Mensen geven een fortuin uit aan hockey tickets en je zal vaak door Canadezen vrienden worden uitgenodigd een potje hockey in de lokale kroeg te kijken. Hockey is life in Canada.

Eland

Tenslotte: dé spirit animal van Canada is het eland. Dit beest vindt je overal terug. Ook bekende merken, zoals moose knuckles, hanteren een eland als logo. Het is dan ook wel een heel geinig uniek beest.