Als je graag buiten bent, van dieren houdt en creatief bezig bent, dan is natuurfotografie natuurlijk een van de allerleukste hobby’s om te hebben. Maar natuurfotografie is ook niet de gemakkelijkste hobby om te helpen, zeker als je je wilt focussen op het fotograferen van wilde dieren. Wilde dieren zijn namelijk moeilijk te spotten en nog moeilijker te fotograferen. Ze zullen vaak schichtig zijn en zich niet zomaar laten zien. Daarnaast kun je ook niet heel erg dichtbij komen om de perfecte foto te maken. Toch zijn er tips om je natuurfotografie te verbeteren. En dat is wat we in dit artikel willen bespreken.

De juiste lens

Het gaat niet om het materiaal, maar om hoe je het gebruikt, zo gaat het gezegde. Toch is dit in het geval van natuurfotografie niet helemaal waar. Het juiste materiaal is ontzettend belangrijk om je natuurfotografie te verbeteren. Een van de belangrijkste aspecten is het hebben van de juiste lens. Zeker wanneer je dieren probeer te fotograferen moet je er rekening mee houden dat je waarschijnlijk niet heel dichtbij deze dieren in de buurt kan komen. Dit betekent dan ook dat belangrijk is om een lens te hebben die een grote zoom heeft. Je wilt ook een lage ‘aperture’ op deze manier kun je het object of het dier scherp krijgen met een achtergrond die vaag is. Dit geeft een mooi effect.

Studeer natuur

Het kan ontzettend helpen voor je fotografie om de natuur die fotografeert ook te bestuderen en te begrijpen. Wanneer je aandacht besteed aan het gedrag van dieren en waarom ze zich zo gedragen kun je beter voorspellen wat een dier wanneer gaat doen als je het dier probeert te fotograferen. Je kunt ook technieken leren om dichter bij het dier te komen.

Ga er in de nacht op uit

Overdag zijn er natuurlijk prachtige dieren te fotograferen maar er zijn heel veel dieren die vooral overnacht actief zijn. Maar om in de nacht fotografie te doen is natuurlijk een heel andere vaardigheid. Ten eerste zul je goed moeten voorbereiden zodat je zelf veilig bent, en je moet je weg kunnen terugvinden. Daarnaast is een nachtkijker ook belangrijk om de dieren te kunnen spotten. Verder zul je ook de juiste camera apparatuur nodig hebben om met laag licht toch goede foto’s te kunnen maken. Je kunt ook goed schieten tijdens zonsopgang of zonsondergang. Dan is vaak het mooiste licht beschikbaar.