Er zijn veel voordelen aan het doen van een renovatie. Niet alleen zal een renovatie je woning fijner maken, het kan ook waarde toevoegen aan je huis. Een goede renovatie verdiend zichzelf dus grotendeels terug. Maar er komt wel veel werk kijken bij een renovatie. In dit artikel bespreken we daarom een aantal tips om een renovatie effectief uit te voeren.

Einddoel

Voordat je beslist hoe uitgebreid je wilt renoveren, moet je weten wat het einddoel is voor je huis. Bent je aan het renoveren om de inruilwaarde van het huis te verhogen, of blijf je er jarenlang zitten? Overweeg de toestand van de buurt voordat je begint, en weet welke renovaties een goed investeringsrendement opleveren en welke worden beschouwd als overdreven voor het gebied. Het hebben van een specifiek plan voor e toekomst zal e helpen beslissen hoe diep je met het project moet gaan.

Maak een plan en begin met tekeningen

Je hoeft geen ingenieur te zijn om werktekeningen te maken, en de kans is groot dat je een of andere vorm van tekening nodig hebt om een vergunning te krijgen voor de verbouwing van het huis. Zorg ervoor dat je vierkante meters, hoogtes en breedtes van deuren en ramen noteert, en de huidige locaties voor eventuele services zoals elektriciteit, gas of water.

Begin met slopen

Zelfs wanneer je een renovatie uitvoert waar je professionele hulp inschakelt en niet alles zelf uitvoert kun je ook veel dingen zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan het sloopwerk. Je kunt hier wel een bouwafval container huren.

Schakel hulp in

Als je weet dat er een renovatie in aantocht is, is het tijd om een beroep te doen op die handige familie en vrienden. Geef ze ruim de tijd om hun agenda in te delen om te helpen en geef ze voldoende herinneringen wanneer het project nadert. (Een aanbod van gratis eten helpt ook!) Als je een aannemer inhuurt, zorg er dan voor dat je genoeg doorlooptijd hebt om de gewenste tijdlijn te krijgen, anders zou je op hem moeten wachten. Overweeg een Whatsapp groep om iedereen op de hoogte te houden wanneer ze komen en gaan om het leven voor iedereen gemakkelijker te maken.

Check het weer

Zelfs als je een verbouwing in de lente of zomer plant, reken er dan niet op dat er prachtig weer zal zijn. Zorg ervoor dat je de weerberichten voor de lange en korte termijn controleert voordat je aan een klus begint, en plan taken in waarvoor toegang van buitenaf vereist is, zoals spuiten of houtzagen op dagen die de beste vooruitzichten hebben. Houd rekening met hitte en kou op dagen dat je de stroom naar de verwarming of airconditioner moet uitschakelen voor comfortabele werkomstandigheden en wees alert op onverwachte weersveranderingen.