Veiligheid op de weg; we hebben er iedere dag mee te maken en toch gaat er geregeld wat mis. Hoe vaak hoor je op de radio niet over files door ongelukken of wordt je opgeschrikt door nieuwsberichten op social media of tv? We denken er vaak zelf alles over te weten en zijn ervan overtuigd dat we de veiligheid van onszelf en anderen waarborgen. Toch is dit niet altijd het geval. Toen ik vorig jaar via het zebrapad een drukke straat overstak in mijn woonplaats Zwolle had een automobilist mij niet gezien en veroorzaakte hij een ongeval. Met zware knie- en rugpijn werd ik naar het ziekenhuis gebracht, waarna behandeling en revalidatie volgde. Mijn opgelopen letsel was redelijk zwaar, waardoor ik een advocaat moest inschakelen. Gelukkig werd ik bij een letselschade advocaat Zwolle goed geholpen en verliep dat proces goed, nu een jaar later merk ik pas dat ik weer langzaam de oude word. Daarom wil ik het belang van verkeersveiligheid nog maar eens benadrukken.

Gedrag in het verkeer

We weten allemaal hoe we ons in het verkeer zouden moeten gedragen, maar dit gebeurt lang niet altijd. Nu de snelheid is teruggedrongen naar 100 km/u, zorg er dan ook voor dat je je hier aan houdt! Het is misschien even wennen, maar het verschil in aankomsttijd valt echt reuze mee. Als je op tijd vertrekt kun je relaxt rijden. Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril in je auto hebt en dat de ramen schoon zijn. Met een laagstaand zonnetje zie je anders namelijk echt niks. Je lichten zouden altijd aan moeten staan en zorg voor daarnaast voor de juiste verlichting als het donker is en bij slecht zicht door mist of neerslag. Doe ook eens in de zoveel tijd een verkeersborden test en fris je geheugen op. Tot slot, en deze lijkt misschien overbodig, maar draag je gordel!

De auto zelf

Controleer de auto zelf ook regelmatig. Naast de jaarlijkse APK is het belangrijk dat je zelf ook regelmatig het oliepeil, de verlichting, de bandenspanning en het profiel van de banden controleert. In de winter is het verstandig om met winterbanden te rijden, zodat de kans op slippen verkleind wordt.

Op de fiets

Wij houden in Nederland natuurlijk maar wat graag de fiets. Al van jongs af aan leren we fietsen en dit is dan ook voor velen hun meest gebruikte vervoersmiddel. Ook op de fiets moet je je aan de regels houden. Zo moet je zorgen voor goede remmen, trappers, reflectoren en een bel. Tassen aan je stuur kunnen je uit evenwicht brengen, dus kun je eens denken aan fietstassen of een kratje op je fiets. Want, veiligheid voorop!